Barockpinto

Redan 1965 avlades barockpintos i Holland. Över olika parningar med framförallt frisiska blodslinjer med Gelderländer hästar, finns det numera en hel rad av dessa skäckiga hästar.

Barockpinton är en i friesertyp stående kvadratisk häst med hög knäaktion och välmusklat kors. Deras fina eleganta drag, storlek och temperament, skiljer sig väsäntlig ifrån tinkerhästarna

Barockpinton förfogar över en medelmankhöjd av ca.1.60 m ( 1.55 m- 1.70 m). Barockpinton har en angenäm karakter, med enastående öppenhet. Det nödvändiga måttet av temperament saknas inte.

Barockpintos är lämpliga till olika grenar av ridningen, till den klassiska ridningen och som showhäst. Även som körhäst och familje- & fritidshäst.

De är lättföda och okomplicerade i hanteringen och fungerar bra ihop med andra hästar.

Änn är inte barockpinton en egen rasbeteckning. I de flesta avelsföreningar blir de registrerade som Pinto-Barock eller Barockpinto under specialraser. Uppbyggnaden av en ny ras med härstammning utan luckor är det långsiktiga målet. Men till dess ligger en lång väg framför oss Barockpintoälskare.

I många avelsföreningar är fram till dess rasrepresentanter godkända och kan registreras, som inte förfogar över en komplett härstamning.

Det står till exempel i DPZV (Deutscher Pinto Züchter Verband):

Original Pintobarockskäcken ur ursprungslandet, oavhängig ifrån antalet kända generationer är registrerbara och hingstar kan godkännas.

Parningar med hästar av rasen Tinker kan göras med särskild enstaka tillstånd.

Av DPZV omhändertagna raser är: Araber/Pinto Pleasure, Barockpinto, Pinto Deutsches Warmblut, Pinto Deutsches Reitpony, Pinto- Gånghästar, Pinto- litet deutsches Reitpferd, Lewitzer (före detta DDR), Schweres Warmblut, Pinto-Stock, Tinker (sedan Maj 2005).

I Rheinischen Pferdestammbuch och även i Westfählischen Pferdestammbuch finns det redan flera godkända hingstar.