Hästhållning

Här i Malmhult ser vi till hästarnas behov. Hästar är djur som vistas ute i vild tillstånd. Nu har vi inte några vildhästar, utan våra hästar är avlade och förädlade för att passa dagens krav på friska hållbara rid o. - tävlingshästar och inte att glömma fritidshästar.

Just därför vistas hästarna ute varje dag året om. Men är det ösregn eller snöstorm ute, så får våra hästar bära täcken i sina stora hagarna. Detta oberoende om hästen är 4 dagar eller 23 år. Alla hästar vistas ute varje dag i minst 11 timmar (vinter). Helt annat är det förstås på sommaren. Där vistas hästarna ute dygnet runt i sina beteshagar.

Hästar som har fyllt 4 år får inte längre sådana privileger, utan de får ägna sig mera sina uppgifter som framtida rid-och tävlingshästar.

Hästarna rids in som 3-4 åring beroende på storlek och mognad. En treårig 1.60 m häst går inte att likställa med en 1.75 m hög 4 åring. med tanke på att lederna ändå inte sluts förrän vid 4 –års ålder.

Det vill inte säga att vi inte gör något vid våra unghästar. Vi tar Horsemanship som jag alltid har tagit in som ganska självklart. Hästarna hanteras, ryktas, bindas, maskas, verkas, lastas, löshoppas, duschas, dammsugs, tränas i allmänhet. Löshoppning hemma och borta, treårsatest, fyraårstest, när hästen är mogen.

Frieserhästar kan köras, ridas. Barockridningsträning. Ingen ska säga att vi inte använder och se till behoven på våra skyddslingar.